مراحل الک برنج هاشمی

در این ویدیو بصورت کوتاه مراحل الک کردن برنج هاشمی به نمایش در آمده است.

اتحادیه تعاونی روستایی استان گیلان با هدف ارایه بهترین کیفیت محصولات کشاورزی، علی الخصوص برنج هاشمی درجه یک ، برنج دو الکِ و سورتینگ شده را در اختیار مشتریان خود قرار می دهد که در این ویدیو مراحل الک برنج را مشاهده می کنید. 

زمانی که برنج از شالیزار برداشت شده، به کارخانه برده می‌شود تا فرآیند سفید شدن را طی کرده و قابل مصرف شود. در طی این فرآیند، مقداری از دانه‌های برنج شکسته شده و در انتهای آن حدود ۱۰ تا ۲۰ درصد از برنج را دانه‌های شکسته یا اصطلاحا نیم‌ دانه تشکیل می‌دهند. برای جدا کردن دانه‌های شکسته برنج، آن را وارد الک می‌کنند تا دانه‌های برنجی که ریزتر و شکسته هستند از دانه‌های کامل جدا شوند. به این برنج، برنج بوجاری شده می‌گویند.

البته میزان جداسازی در این مرحله نیز می‌تواند متفاوت باشد. می‌توان سرعت دستگاه بوجاری را طوری تنظیم کرد که مقدار کمی برنج نیم دانه در کل برنج باقی بماند و برنج ۱ الکِ شود. اگر سرعت به نحوی تنظیم شود که نیم‌دانه‌ها به طور کامل جدا شوند، اصطلاحاً برنج ۲ الکِ می‌شود.

 

 

تعداد نیم دانه‌های داخل برنج بهیک‌بار الک یا دوبار الک بودن آن بستگی دارد. بسته به این مورد، قیمت برنج می‌تواند تا چند هزار تومان افزایش یابد. البته بیشتر برنج‌های بوجاری شده به خاطر اینکه قیمت برنج معقول بماند، تک الک بوجار می‌شوند. چراکه جدا کردن کامل نیم‌دانه‌ها قیمت برنج را زیاد افزایش می‌دهد.

در الک برنج دانه های شکسته دانه های نارس و دانه های لاغر از دانه های سالم جدا می شود, دانه های شکسته جداشده در ۳ سایز تقسیم می شود که عبارتند از نیم دانه درشت, نیم دانه متوسط و نیم دانه ریز.

برنج بعد از الک وارد مرحله پاک سازی یا سورتینگ می شود. دستگاه سورتیگ با استفاده از دوربین های هوشمند تمام دانه هایی که رنگ طبیعی ندارند را جدا میکنند که با انجام این فرایند دیگر احتیاجی به پاک کردن برنج نمی باشد. این دستگاه علاوه بر جداسازی ناخالصی ها از برنج با مکش شدید هوا مانند یک  جاروبرقی بسیار قدرتمند خاک برنج را مکش می کند. تا در هنگام بسته بندی هیچگونه خاک و آلودگی نداشته باشد.

 

 

نظر خود را بنویسید

دیدگاه